Una metodologia de simulacre urbà

Leve Projects Assaig General

 

L’eix temà­tic del FADfest 2016, festival anual dedicat al millor disseny, es va centrar en un dels reptes socials i mediambientals als quals caldrà fer front en els propers anys: la sostenibilitat alimentària. El terme Assaig General fa referència a la voluntat de reproduir fidelment les condicions en què una determinada situació hauria de succeir i dóna nom a la metodologia de simulacre urbà dissenyada per reduir el malbaratament alimentari.

 

 

L’Assaig General es va convertir en un gran experiment gastronòmic destinat a posar a prova la ciutat de Barcelona amb l’organització d’un dinar multitudinari sostenible, popular i suculent, elaborat a partir de menjar recuperat. La preparació de l’àpat va ser avaluada amb indicadors ambientals, socials, nutricionals, econòmics i logístics, dades quantificables que van aportar credibilitat i van permetre determinar l’impacte ambiental, social, nutricional i econòmic de l’esdeveniment i comparar-lo amb els valors que haurien resultat de fer el mateix acte festiu seguint els patrons de producció i consum habituals.

 

L’objectiu de l’Assaig General va ser generar la menor quantitat de residus possible garantint la traçabilitat de totes les accions. Amb aquest fi, es va compartir el procés de conceptualització i organització de l’assaig amb la Plataforma Aprofitem els Aliments.

 

Es va investigar sobre les necessitats de la ciutat a partir d’estratègies d’urbanisme efímer, una eina de disseny per a la transformació urbana fonamentada en recursos econòmics, reversibles i reciclables.

Articles Relacionats