Exposició temporal Menorca Reserva de la Biosfera. “L’Illa per Descobrir”

Leve Projects Exposició temporal a Menorca “L’Illa per Descobrir”

Partint de la condició de temporalitat i itinerància del muntatge, l’exposició es concep com un recorregut de descoberta i coneixement de l’illa a manera de “petit tour”. Un format de gira per vil·les i barris que s’allunya de les formes expositives convencionals i s’endinsa en el món ambulant dels titellaires i dels marxants, i de la transmissió boca-orella de notícies i curiositats.

 

 

El muntatge expositiu neix d’un embalatge, una arca viatgera que en arribar a cada emplaçament s’instal·la i desplega els continguts al seu voltant, sense predeterminar un itinerari de visita. Tres embalatges s’obren i esdevenen grans taules de lectura autònoma que desenvolupen els continguts en tres eixos: Descobrir Menorca, Menorca com a Reserva de la Biosfera, i El Futur, disposats respectivament en format de maqueta, diari i postal, recursos senzills que apropen els continguts als visitants.

La lectura de les taules és autònoma, però s’estableixen relacions gràfiques i de tractament expositiu que vinculen les taules entre si sense predeterminar l’itinerari de visita. Es tracta d’una itinerància explícita utilitzada com a llenguatge més enllà de facilitar les diferents adaptacions espacials.

Descobrir Menorca pretén mostrar un subjecte conegut des d’una òptica singular, l’illa en dades. L’aproximació al medi físic s’escenifica com una representació volumètrica de l’illa constituïda per dades organitzades en diversos nivells d’informació formant un seguit d’estrats topogràfics que expliquen la formació, els ecosistemes, els paisatges, la història, el desenvolupament i la demografia de l’illa.

 

Menorca com a Reserva de la Biosfera posa en valor una declaració històrica. L’embalatge s’obre i mostra una estructura volumètrica que evoca un quiosc, espai on es comparteixen les notícies. La disposició i facilitat de consulta dels diaris editats per a l’ocasió ens aproximen a la idea de la gran notícia.

 

 

 

El teu paisatge de futur insisteix en la interacció amb el visitant amb un dispositiu que permet proposar un futur diferent per a l’illa. El recurs escenogràfic del postaler, que interposa la fotografia entre l’espectador i el paisatge, evoca la construcció de la imatge del territori.

 

La taula, convertida en una pissarra horitzontal amb una escriptura cal·ligràfica que indueix a la intervenció, fa de suport d’un paisatge de torres de postals que poden ser triades i omplertes de preocupacions sobre la imatge del paisatge que tenim i de desitjos de la imatge que volem.

 

 

Articles Relacionats