La Floresta,

New Unió de Cooperadors de Gavà building

“We thought it was logical to reflect our human and collective significance on the building’s façade, getting rid of thick walls and showing our true interior with the transparent windows. And, instead of cornices and Byzantine reliefs, the cubist sign of our society.”

Unió de Cooperadors de Gavà believed its headquarters, the base for its cooperative project, should be an expression of both freedom and collectiveness. So, Rationalist architect Torres Clavé was the answer. The what and the how were intimately connected and the architecture was truly meaningful. We celebrate, therefore, that this tender fosters the same conditions and that we can re-think the building today, while also conducting a participative process to collectively define a new cooperative project that is updated and renewed.

 

Rehabilitate and fit out

We understand the challenge to be two-fold:

First, to rehabilitate the original building. The misfortune of the project, which was confiscated and adapted for other uses when the Spanish Civil War broke out, also hindered the development of the cooperative. Until today, we haven’t been able to rid it of the modifications it has suffered over the years and enjoy it, almost for the first time, as heritage of modernity.

Additionally, the building must be fitted out for its current use, reflecting the rebirth of the cooperative spirit in today’s society. In this new historical context, which is highly technological, retro-fitting a space means, more than ever, addressing and bringing meaning to the need to come together in a physical space to cooperate, co-create and share.

 

A building with two faces, of the 20th and the 21st centuries

We addressed the dual challenge by looking at the building’s two façades separately. The historical façade, on Rambla de Maria Cases, would be completely restored (through an exercise of modern archaeology) according to the original plans, while the rear façade would be used to give the building everything it needs for today’s uses: accessibility, but also resources for technology, food sustainability and communications fitting of our times. We propose that these new elements not be put into the existing construction, as these modifications would disfigure it, but that they be superimposed, co-existing with the original building.

We would build an access structure (lift and staircase) on top of the historical building, designed to fit in with the neighbouring constructions and connecting the four levels of the building: from the basement to the flat roof. The new entrance would be created by opening up the basement, incorporating the rest of the plot with an inclined square or amphitheatre connecting it to the street level and also allowing for public events to be held outside.

All in all, we would give this one building two faces: the historical façade, the gateway to discovering a building of modern heritage, and the new façade, expressing the cooperative’s activities today.

 

A project for a cooperative to be determined

We submitted our architectural proposal while the participative process to establish how the building would be used and what would be required was still under way. This intermediate moment in the process led us to choose not to specify the interior layout beyond proposing the historical building be returned to its structure of open, multi-purpose spaces. We believe the proposal will help decide the possible uses in a less generic way, in terms of real spaces.

While it was initially a retail co-op with a shop on the group floor a basement storage area and an upper floor for social uses, now the building will have three floors that are connected by a lift and staircase outside. This is larger in size than is strictly necessary, making it a space in itself, separate from the activity inside and expressed on the façade, opening up to its own square and acting as a continuation of the new public spaces on Plaça de la Concòrdia.

Read MoreRead Less
Start Date 10/04/2017
End Date 18/04/2017
Title New Unió de Cooperadors de Gavà building
Mission Contest
Typology Renovation
Location Gavà, Barcelona
Area -
Developer Àrea Metropolitana de Barcelona
Budget (PEM)
Architects Francesc Pla, Eva Serrats
Collaborators Miquel Arias (project), Guillem Bigas (project), Giovanna de Caneva (project), Joan Sabaté (sustainable power), Juan José Lahuerta (history of art and architecture).

Articles Relacionats

Conference on Cooperative Architecture

agenFaced with the growing desire of some citizens to take part in the processes transforming the city, the Catalan Association of Architects, through the Plan Impulsa “Programme for Improving Competitiveness”, hosted a Conference on the active role of architects in participatory processes and the tools needed to make real participation possible, suitable and useful.  ... Read more »

Places to Co-exist

For a congress on sustainable collective housing, being a concept that has been formed through adjectival aggregation and us being a team that works from a project-based standpoint, we propose our contribution be describing specific cases: projects that have led us to consider what today’s spaces for collective life could be like. First of all,... Read more »

Architectural cooperativism enters the Catalan Association of Architects

As citizen participation has been affecting the logic of public administrations and architects have increasingly started to work together, technical work has necessarily changed. It is necessary to make architectural performance intelligible to people who do not have the training required, so they can contribute to technical transfer later. Also, the work of diverse teams... Read more »