«Cuando promueves conversaciones de calidad entre vecinos y vecinas evitas confrontaciones y generas comunidad»

Eva Serrats

Aina Serra entrevista a Eva Serrats que habla de arquitectura y mucho más.

 

«Entre l’artista de carrer i la científica de laboratori, a peu pla de la plaça del Poble (oficialment plaça Miquel Ros) de la Floresta, hi ha l’Eva Serrats. Creativa i realista a parts iguals. Accessible, atenta, reflexiva i disposada a conversar.

Durant molts anys ha participat de l’arquitectura des d’una condició perifèrica: des de la fotografia, des del cinema documental, donant-li una mirada àmplia i comunitària al seu ofici, l’Eva va molt més enllà de l’arquitectura, prefereix parlar d’equips que posen les condicions perquè passin coses.

 

Arquitectura i cinema… on es troben?

– Comparteixen envergadura i procés creatiu. Són projectes que necessiten una mirada llunyana i entremig tenen un recorregut que implica moltíssimes etapes i intervencions. La gràcia està en no perdre’s en aquest procés, que sigui el més ric possible, alhora que mantens el sentit del projecte. De fet, estàs construint unes idees, amb un recorregut complex. Tant hi fa si t’envoltes d’actors o de paletes.

 

Desgranem aquest recorregut complex…

– És clau fer-se les preguntes adequades. No és només: cal fer un pont. No, es tracta de pensar qui i què hi ha a cada banda del pont, perquè cal unir-los, damunt de què passa el pont… Sovint el que fem és donar la volta a l’enunciat i això genera noves mirades i solucions. Per suposat, acaba essent un pont que s’aguanta, que compleix els codis d’accessibilitat… però això és tècnic, el que volem és un pont integrat al seu entorn i comunitat, un pont on hi passin coses.

 

Es pot aplicar en tots els projectes aquesta mirada?

– Pensem que sí. Per exemple, ens van demanar que féssim una exposició sobre disseny sostenible, i vam acabar fent un banquet sostenible i suculent per 900 persones al mig de Barcelona. Volíem que el món del disseny visqués la sostenibilitat en primera persona: plantar enciams, transportar-los en bicicletes, cuinar… Vam creure que això era més transformador que fer un recull de propostes sostenibles fetes fins el moment, per exemple.

 

 

Podéis encontrar la entrevista entera en El Cugatenc.

Compartir Artículo: ·