La Floresta,

Ciutat en acció. Màster en Disseny Crític

El paper del dissenyador està immers en un procés de destrucció creativa. La pràctica del disseny i de la comunicació està canviant, s’està redefinint. Aquest programa, gràcies a una sèrie d’eines conceptuals, analítiques i pràctiques, proporciona una visió completa dels conceptes clau de la història del canvi i de les noves economies.

El primer màster en Disseny Crític neix amb l’objectiu de respondre a la necessitat imperiosa de dissenyar noves estratègies econòmiques, culturals, socials i estètiques. A les ciutats, les institucions i a les empreses els cal un nou perfil de dissenyador que sigui capaç de qüestionar l’statu quo i d’aportar nous punts de vista al nostre dia a dia. Més enllà de respostes o de solucions, el dissenyador crític busca problemes, fa preguntes, genera debat i indueix a reflexions sobre una nova societat.

Aquest mòdul, un monogràfic sobre la metodologia de l’Assaig General* com una eina per al disseny de la ciutat, s’estructura entorn del procés del disseny d’un simulacre o test a escala urbana a través de la conceptualització, l’experimentació i la documentació d’una proposta que permeti l’escalabilitat i la futura replicació.

 

Objectius

– Adquirir competències per al comissionat de propostes d’accions a escala urbana.
– Reflexionar sobre les noves teories de la ciutat, l’espai públic i el fet urbà.
– Dissenyar espais efímers.
– Dissenyar elements transmèdia.
– Conceptualitzar i practicar en participació ciutadana i cocreació.
– Exercitar la integració de disciplines i el treball en equip.

 

Temari

– Conceptes bàsics de conceptualització i de desenvolupament de propostes transformables en accions a escala real.
– Antropologia/Urbanisme: teoria de la ciutat, espai públic i el fet urbà.
– Arquitectura: disseny d’espais efímers.
– Comunicació: disseny d’elements transmèdia.
– Societat: participació ciutadana i cocreació.
– Ciència: tècniques de documentació i obtenció de balanços i de resultats.

 

* L’Assaig General és un pràctica de posada en escena que permet sotmetre a prova els diferents impulsos de modificació de la ciutat real a partir de l’exercici de transformació de les idees i els desitjos abstractes en accions concretes. Es tracta, doncs, d’una disciplina del test social on el “Què” i el “Com” van íntimament units.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 01/10/2018
Data Final 31/05/2019
Títol Ciutat en acció. Màster en Disseny Crític
Missió Programa docent
Tipologia Docència
Emplaçament Barcelona
Promotor BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona
Professors Eva Serrats, Francesc Pla

Articles Relacionats

Workshop conjunt entre universitaris i escolars

  La necessitat d’ombra als patis de les escoles quan arriba l’estiu és un problema a solucionar pels tècnics de l’àrea d’Instal·lacions Escolars que podria arribar a esdevenir un projecte pedagògic a desenvolupar en el futur dins les mateixes escoles.     En base a la necessitat arquitectònica de fer habitable l’espai de joc exterior... Read more »

Entrevista a Francesc Pla i Daniel Cid sobre el projecte Hoteless

Qui sou? M’expliqueu breument alguna cosa del vostre passat per contextualitzar la història?   Som un equip combinat que s’aproxima al projecte tant des de l’arquitectura com des de les anomenades ciències socials.   En el meu cas –Francesc Pla– assisteixo a aquesta aventura com a arquitecte i docent. Amb el Daniel hem vist créixer... Read more »