La Floresta,

Reforma i ampliació de la Piscina Municipal de Can Millars

La transformació més important de la remodelació i ampliació de la piscina coberta municipal de Can Millars parteix de traslladar el seu accés principal a la planta superior. Aquesta important decisió implica l’organització d’una nova relació de l’edifici amb el seu entorn. Una modificació que ha de permetre els accessos, els àmbits d’aparcament i estacionament d’autocars i el solàrium exterior pels abonats, però, sobretot, una millora global de l’aspecte de l’edifici des de l’exterior i la seva relació amb l’entorn.

El més rellevant és la formació d’una nova esplanada d’accés, gairebé horitzontal, que uneix el carrer Bonavista i el vestíbul principal. Una esplanada que en bona mesura és la coberta del vestidors ampliats del nivell inferior. La dimensió d’aquesta esplanada permet imaginar-la com una plaça de pas i estada, que imaginem acompanyada de vegetació i ombres, i que indueix el trànsit cap a la porta de la piscina, lleugerament escorada al lateral, on s’ubica l’escala exterior de connexió amb l’aparcament i el balcó panoràmic.

Una nova esplanada, destinada a l’estacionament d’autocars i, en segon terme, als vehicles del personal de la instal·lació, segueix mantenint el lligam del carrer Bonavista amb l’edifici; ara, però, amb la planta inferior on s’ubiquen els vestidors i una porta exclusiva pels de grup, just al costat de l’escalinata exterior.

La reforma també preveu l’ampliació de la terrassa enjardinada que es fa servir com a solàrium pels abonats.

Però la nova proposta, alhora, preveu un tractament acurat de les façanes de l’edifici. La frontal, a l’entrada, pretén adequar-se a una presència discreta, quasi de pavelló, a través d’oferir un nou parament envidrat, protegit per una visera de lames, que alhora que protegeix el seu interior, emfatitza una franja horitzontal que fa percebre l’edifici com a transparent.

Sobre la resta de façanes es proposa un canvi d’argument. La superposició de franges de lamel·les fa possible tractar el conjunt de múltiples finestres com una sola i gran. Fins i tot, més petita, però concebuda com una de sola. Aquesta estratègia permet presentar l’edifici com un contenidor d’una gran sala, d’un únic espai.

A l’interior, el vestíbul es resol en dues franges. Una franja diàfana, entesa com una gran galeria panoràmica sobre les piscines i, una segona franja, on s’ubiquen tots els serveis i despatxos, entre els quals es troba l’escala.

La galeria panoràmica, oberta a tots els visitants, és concebuda com a diàfana, prou ampla per permetre l’estada i els trànsits, fins i tot els de grup. Des d’aquesta s’accedeix, alhora, a un balcó corregut sobre les piscines, dins d’un altre àmbit climàtic, que permet apropar l’acompanyant al practicant, com mai fins ara s’havia produït, i que s’entén com una extensió d’aquest àmbit social.

La diferenciació de l’àmbit de la piscina principal dels altres espais d’aigua es produeix per la presència del balcó mirador. De fet, els recorreguts al voltant del vas petit d’activitat i la zona de balneoteràpia es produeixen per sota del balcó, oferint una sensació clàssica de balneari. Fins i tot el parament de façana dels vestidors queda lleugerament retirat, insistint en aquest idea i ordenant les diferents entrades a les diferents dependències, en un segon pla.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 12/05/2015
Data Final 15/04/2016
Títol Reforma i ampliació de la Piscina Municipal de Can Millars
Missió Concurs, Avantprojecte, Projecte Bàsic, Projecte Executiu
Tipologia Reforma i Ampliació
Emplaçament Cornellà de Llobregat, Barcelona
Superfície 3,913 m2
Promotor Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Pressupost 2,965,000.00 € (PEM)
Arquitectes Leve Projects, AiA
Col·laboradors Adrianna Mas (projecte), Cristina Brun (projecte), AiA (instal·lacions i projecte), Javier Meliz (aparellador), Paulino Vicente (estructura)

Articles Relacionats