La Floresta,

Assaig General

L’eix temàtic del FADfest 2016, festival anual dedicat al millor disseny, es va centrar en un dels reptes socials i mediambientals als quals caldrà fer front en els propers anys: la sostenibilitat alimentària. El terme Assaig General fa referència a la voluntat de reproduir fidelment les condicions en què una determinada situació hauria de succeir i dóna nom a la metodologia de simulacre urbà dissenyada per reduir el malbaratament alimentari.

L’Assaig General es va convertir en un gran experiment gastronòmic destinat a posar a prova la ciutat de Barcelona amb l’organització d’un dinar multitudinari sostenible, popular i suculent, elaborat a partir de menjar recuperat. La preparació de l’àpat va ser avaluada amb indicadors ambientals, socials, nutricionals, econòmics i logístics, dades quantificables que van aportar credibilitat i van permetre determinar l’impacte ambiental, social, nutricional i econòmic de l’esdeveniment i comparar-lo amb els valors que haurien resultat de fer el mateix acte festiu seguint els patrons de producció i consum habituals.

L’objectiu de l’Assaig General va ser generar la menor quantitat de residus possible garantint la traçabilitat de totes les accions. Amb aquest fi, es va compartir el procés de conceptualització i organització de l’assaig amb la Plataforma Aprofitem els Aliments.

Es va investigar sobre les necessitats de la ciutat a partir d’estratègies d’urbanisme efímer, una eina de disseny per a la transformació urbana fonamentada en recursos econòmics, reversibles i reciclables.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 15/02/2016
Data Final 11/06/2016
Títol Assaig General
Missió Comissariat i Disseny
Tipologia Exposició i Esdeveniment
Emplaçament Barcelona
Superfície 4,245.00 m2
Promotor Foment de les Arts i del Disseny, FAD
Pressupost 40,500.00 € (PEM)
Arquitectes Daniel Cid, Francesc Pla, Eva Serrats
Col·laboradors Adrianna Mas (projecte), Guillem Bigas (projecte); Ada Parellada i Sergi de Meià (menú); PAA, Espai Ambiental i Espigoladors (campanya d’obtenció d’aliments); Mercabarna, Veritas, Associació de Comerciants Eix Comercial de Fort Pienc, Gaudí Comerç i Eix Comercial del Clot (mercats de recuperació d’aliments); Veritas, Caprabo, Forn Panamà, Vi de Barcelona de Can Calopa de Dalt i Jaume Renobell (donació d’aliments); Moritz, Associació cultural Nyam Nyam, El Vi A Punt, Orxateria Tio Che, Calidad Pascual; Alencop i Bici-Clot (transport i logística d’aliments); Mercat dels Encants de Barcelona i Associació de Comerciants dels Encants (vaixella); D’ins-Escola Restaurant, Cuina Justa, Escola dels Encants, Dasler i Felipe Celis (estris i equips de cuina); Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, Dragados i Ramon Borda (suport logístic); Investigació Canyera (geodèsiques); Àlex Fernández, Bici-Clot i Hippo Roller (bici-cuba); Bird Aprons, Ribes & Casals i Fundació Ared (davantal-bossa); Teixidors (capells); ICTA, Connect Hort, Escola dels Encants, Coordinadora de Cooperatives de Consum Poblenou, Cal Peretó i Institut Municipal de Mercats (enciams de proximitat); Elsa Yranzo (enciamada); Secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya; *SCPF (comunicació); Marc Castañé (audiovisuals); Plataforma Aprofitem els Aliments, Oficina de Residus de la UAB i Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC-UCC (avaluació ambiental); Calidad Pascual (avaluació logística); Urbaser (gestió de residus); ADG-FAD, ADI-FAD, A-FAD, Materfad, Sembra, PAA, Taller Esfèrica, Illy i Kilomba, Joan Farré, Espigoladors, Espai Ambiental, Foodisms, Eva Vesinkansa i Pol Estany (tallers, mostres i demostracions); Dani Pulmón (animació); Marc Aguilera i Ferran Mayoral (disco sopa); Museu Molí Paperer de Capellades i MB Papeles Especiales (paper senyalitació i estovalles); Arquinfad; Ambaixada del Regne dels Països Baixos, Het Nieuwe Instituut de Rotterdam, CCCB i Agència de Residus de Catalunya (“cuinant materials”); Centre Comercial Glòries, PAA, Felipe Celis, Espigoladors i Veritas (pigments para-sols); Aliba Brass, Batubaroa, Swing Balcànic i Vaquetes del Guinardó (animació cercaviles); Terrissaria Josep Mestres de Quart (càntirs); Associació Catalana de Cistellaires i Ajuntament de Salt (cistells); Ramon Faura i Adrià Lahuerta (reporters); Martí Abril, Rita Leite, David Torrents i Marc Galán (grafistes a mà); Juan García (so); Jordi Enrich, Iglú de vent i Paulino Vicente (globus); Regidoria de Sant Boi i Cooperativa Agrària Santboiana (assessorament en ruralia); JCDecaux (espais publicitaris); Panasonic (material audiovisual); CDmon (web); BTV, PlayGround i Yorokobu (Media partners).

Articles Relacionats

Dissenyar una prova d’àpat sostenible

Què caldria perquè un àpat fos totalment sostenible? Quants actors? D’on s’aconseguirien els aliments? Quina coordinació? Quin transport? I si l’àpat aspirés a arribar a 900 persones? En un món en què el consum està sotmès a lògiques que s’escapen dels usuaris, aconseguir trencar la dinàmica general per fer un dinar totalment sostenible sona impossible,... Read more »

Assaig General: El disseny com a prova urbana

  Tot i que en l’imaginari col·lectiu el disseny està vinculat a l’estètica, a l’arquitectura, a les arts plàstiques… qualsevol acte i objecte té un disseny en base a la funció que vol desenvolupar. Quan es tracta d’un gran esdeveniment a gran escala, el disseny ha de tenir en compte aspectes tan amplis com la... Read more »

Una gran festa contra la visió de perifèria

Històricament, Barcelona ha mirat cap a dins seu i ha deixat el Besòs com el pati del darrere, la perifèria que havia d’acollir les rondes, els barris obrers i la immigració. Malgrat això, a l’entorn del riu s’han desenvolupat ciutats diverses amb una personalitat pròpia, marcada, en gran part, per la frontera intangible que la... Read more »