Assaig General: El disseny com a prova urbana

Jordi Pascual Assaig General La Besosada. Festa del riu
Escenificació d’una espigolada simbòlica d’aliments i vaixella a través d’una cercavila iniciada als Encants.

 

Tot i que en l’imaginari col·lectiu el disseny està vinculat a l’estètica, a l’arquitectura, a les arts plàstiques… qualsevol acte i objecte té un disseny en base a la funció que vol desenvolupar. Quan es tracta d’un gran esdeveniment a gran escala, el disseny ha de tenir en compte aspectes tan amplis com la mobilitat i la relació de la trobada amb el seu entorn immediat i amb l’estil de vida de les persones que hi participaran. El disseny de vegades és, per tant, la preparació d’una mena d’obra teatral que, en un moment donat, es representa en un gran assaig general que posa a prova la realitat física i social d’un territori durant un determinat període de temps. Es tracta d’una adaptació del sentit de l’espai públic i de les relacions humanes que podria aspirar a ser continu però que respon a una prova, a un assaig.

 

Participació de les associacions del FAD en els diversos processos de l’activitat.

És el que hem fet Leve Projects en dos projectes molt diferents però interrelacionats entre si. D’una banda, l’assaig general de servir un àpat sostenible per a 900 persones en el marc del Festival de les Arts i del Disseny (Fadfest) del 2015. Aquell esdeveniment, que a la vista dels assistents només durava unes hores, va significar una tasca de mesos de recerca d’actors que podien facilitar que l’àpat fos sostenible des de la producció dels aliments fins al transport, passant pel reciclatge, l’origen dels utensilis de cuina…

 

La sostenibilitat alimentària va associada a un transport de proximitat on la bicicleta té un paper clau.

 

Amb aquell assaig es va posar a prova el Fad i tots els barris que envolten la plaça de les Glòries per acabar demostrant que és molt difícil aconseguir defugir el consum poc respectuós amb el medi ambient, però que, amb un disseny adequat, es pot fer fins i tot a gran escala. El seguiment de les dades va permetre fer una anàlisi del resultat.

 

Valoració de l’impacte de l’esdeveniment en relació amb un àpat estàndard.

 

El segon projecte, una gran festa al Besòs, no es podria explicar sense el primer. Per encàrrec del Consorci del Besòs, Leve Projects hem planificat com hauria de ser una celebració que autoreivindiqués el territori tenint en compte la seva realitat social. Aquest segon assaig general passava per reconèixer tots els actors socials que donen vida als municipis del Besòs i poder-los reconèixer amb espais a una gran festa que pretén cohesionar un territori de més de set quilòmetres d’extensió.

 

Entitats vinculades a la pràctica del hip hop entorn al riu Besòs.

 

L’altre gran repte de la celebració, batejada com a Besosada, era aconseguir que la ciutadania dels municipis que envolten el riu es trobés a un punt central sense haver de generar una gran mobilitat en cotxe. Per això, aquest assaig preveu un seguit de camins a fer a peu que connecten diferents indrets dels barris amb l’espai central de la festa, la qual cosa suposa posar a prova desenes de carrers que passen de ser vies per a vehicles a motor a grans passejos durant un dia. D’aquesta manera, el disseny s’aparta de l’element purament estètic per arribar al reconeixement de les relacions humanes, a la voluntat de crear i enfortir lligams, posar a prova l’espai públic i transformar, encara que sigui efímerament, els elements de la quotidianitat de milers de persones.

 

Activitats motor entorn al riu Besòs.

Articles Relacionats