La Floresta,

HoteLess. Assaig d'una nova tipologia

“I’m inside, you know? It’s working out all right
Charles Gayle*

A Barcelona hi ha 3.000 persones sense llar, 900 de les quals dormen al carrer. Les iniciatives per fer-hi front són diverses i van des de les pensions als pisos de carrer, passant per llars d’acollida, pisos compartits i les seves variants.

A la vegada, una de les fonts principals d’ingressos d’aquesta ciutat és el turisme. Però cal constatar que la darrera dècada Barcelona ha estat controlada precisament per aquest sector, generant un clar desequilibri entre els interessos privats i públics. En mig d’aquest debat ciutadà que considerem imprescindible, aquest taller es posiciona al costat d’aquelles persones que s’han quedat sense llar –un dret i no una inversió– i proposa una operació combinada entre turisme i sensellarisme.

HoteLess. Assaig d’una nova tipologia és un Taller d’Innovació que vol explorar un nou format residencial per les persones sense llar dins un context de normalització. Un nou context on la qüestió no s’abordi únicament des del punt de vista assistencial, on es pugui fer visible el retorn social de l’èxit del model Barcelona i on el conjunt de la societat es faci partícip, en primera persona, d’aquesta realitat.

El taller, proposat al festival d’arquitectura eme3 i dirigit a estudiants i professionals de disciplines del disseny, de l’arquitectura, de les ciències socials, d’antropologia i de la geografia urbana, proposa una introducció a la casuística a través de conèixer els formats del dormir i del conviure, de la mà de Ferran Busquets, i l’evolució de les formes hoteleres, de la mà de Txatxo Sabater.

Es parteix de la definició de la necessitat, explicant la idoneïtat d’un emplaçament urbà, aprofitant les estructures hoteleres a l’ús, concebuda com un negoci on se substitueix l’ecotaxa per la “sociotaxa”, on es descriu la necessitat de preveure rèpliques.

El treball es concentra en l’elaboració de dos documents: un Diagrama, o esquema de la síntesi d’un nou esquema del funcionament hoteler, on es vegi què es comparteix, quina mena d’espais caldria proposar, i amb quin funcionament; i un Collage, o secció imaginada, a l’estil Rue del Percebe, que permeti representar la vida en comú i les escenes de la convivència.

 

* Aquesta és la resposta que va donar el músic de jazz Charles Gayle quan, després de superar la seva etapa com a sense sostre –va viure molts anys als carrers de Nova York–, li van preguntar com se sentia en el nou i molt petit apartament.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 23/10/2015
Data Final 24/10/2015
Títol HoteLess. Assaig d'una nova tipologia
Missió Workshop
Tipologia Docència
Emplaçament IED Barcelona
Promotor eme3 International Architecture Festival
Professors Daniel Cid, Francesc Pla
Col·laboradors Ferran Busquets, Txatxo Sabater, Óscar Guayabero

Articles Relacionats

Entrevista a Francesc Pla i Daniel Cid sobre el projecte Hoteless

Qui sou? M’expliqueu breument alguna cosa del vostre passat per contextualitzar la història?   Som un equip combinat que s’aproxima al projecte tant des de l’arquitectura com des de les anomenades ciències socials.   En el meu cas –Francesc Pla– assisteixo a aquesta aventura com a arquitecte i docent. Amb el Daniel hem vist créixer... Read more »