Filibertus. Un sistema constructiu ad hoc

Francesc Pla

Fa un temps que estem ajudant l’Oriol Casso, mestre fuster, a tirar endavant una línia de cases de fusta al·lucinants. L’Oriol ha desenvolupat una tècnica constructiva brillant i ha anat construint pel seu compte algunes casetes i, fins i tot, un aulari.

 

Un bon dia ens va demanar ajuda per millorar el producte i ens hi vàrem sumar d’immediat. Ara estem a punt de convèncer una família de Les Planes per construir el primer exemple en comú. On ell desplega la seva tècnica constructiva i nosaltres hi posem el bon fer com a arquitectes. Alhora, s’ha afegit a l’aventura en Llorenç Ramos, enginyer de Tdi, que fa les feines d’enginyer comprometent-se, sobretot, en fer-les sostenibles. També estem treballant amb el gran ceramista Toni Cumella per proposar, com vàrem fer amb el Thyssen de Sant Feliu, un acabat de coberta amb teula esmaltada i així anar ampliant el ventall d’acabats i prestacions fins a tenir un producte que s’apliqui en situacions d’economies de diverses butxaques.

 

La casa de fusta és econòmica. Pot partir de 800€/m2 i, en funció dels acabats –cuina, banys, mobiliari fix i artilleria sostenible–, arribar als 1200€/m2. Els primers prototips construïts (60m2) s’executen en onze dies. Tot es pot fer tallar a fàbrica i a l’obra queda un procés d’assemblatge rapidíssim. És evident que la preparació del solar per col·locar-hi una caseta és difícil de preveure, però la casa es recolza sobre sabates puntuals, com flotant, facilitant molt l’obra gruixuda d’implantació.

 

La nostra intenció és anar avançant en el prototip de Les Planes. En pocs dies tindrem un pressupost acurat d’aquest exemple concret. Si surt, festa. Si no, ja tindrem molt d’après per proposar-ho arreu i transformar el món.

 

Tot és millorable, però a mi la imaginació em porta a pensar que podem construir cases de fusta diferents, molt diferents i molt boniques. Penseu que els exemples que té construïts l’Oriol són molt simples. Es basen en una coberta de volta de canó i en un sistema de construcció d’arcs que va néixer al segle XVI. Preciós. El cas de Les Planes, però, introdueix la doble planta i no tardarem en proposar cases de vàries voltes, estil mesquita de Còrdova o La Ricarda de Bonet Castellana, on la riquesa de l’interior serà la bomba.

 

Tot està per planejar, però no sortim de res. Aquí estem excitats perquè notem tenir entre les mans una bomba.

Compartir Article: ·

Paraules Relacionades: , , , ,