La Floresta,

Casa Filibertus

Projecte d’habitatge unifamiliar a Les Planes per a una parella amb dues filles petites, basat en el perfeccionament d’un sistema constructiu en fusta avalat per cinc-cents anys d’experiència i dissenyat amb vocació d’esdevenir un prototip.

L’estructura arcada és una adaptació del sistema inventat al segle XVI per l’arquitecte Fhilibert de l’Orme, que s’utilitzava en construccions de teulades de cases i palaus. Aquesta estructura és molt més lleugera i resistent que els sostres plans i aporta solidesa i fiabilitat en el temps a les construccions Filibertu.

 

Naturalitat exterior, confortabilitat interior

Tots els elements del Filibertu són naturals i ecològics. Per a l’estructura dels arcs, el terra i el sostre s’utilitza fusta natural –normalment pi de Flandes– i peces de ferro especialment dissenyades per unir les peces de fusta i simplificar-ne el muntatge. Per a les façanes, es pot seguir utilitzant el pi de Flandes o altres fustes naturals, com l’ipe o l’etimoe.

Amb el temps, a la coberta s’hi formen petits líquens que donen un to orgànic a l’exterior del Filibertu. L’aigua de pluja és recollida per canals a cada banda de l’arc, evitant que la humitat afecti l’estructura i l’interior. El manteniment de la fusta exterior és mínim ja que, gràcies a la forma semicircular de la teulada, hi ha molt poca superfície de fusta exposada.

 

Un sistema constructiu ad hoc

Dissenyat i personalitzat al gust de qui es construeix la casa. Cada Filibertu, a diferència de les casetes prefabricades a l’ús, és únic i exclusiu, ja que s’adapta a les necessitats d’espai, tant interior com exterior, de cadascú.

Tant les mides de l’arc –que determinen l’amplada i l’alçada– com la profunditat –que és la suma de diversos arcs separats uns dos metres entre sí– són variables i es fan a mida, en funció del terreny i dels elements exteriors.

L’interior es projecta de manera personalitzada segons les necessitats concretes de l’habitatge, combinant arquitectura i interiorisme per aconseguir un espai útil, confortable i pràctic.

 

Sense obres i respectant el terreny

L’estructura d’arcs de Filibertu facilita la integració de l’artefacte en l’entorn. Cada arc recolza sobre uns blocs de ciment prefabricats, que serveixen de fonaments sòlids per aguantar l’estructura amb totes les garanties.

L’espai flotant que queda entre la base i el terra preserva l’interior de la humitat del terreny, a la vegada que permet distribuir fàcilment les instal·lacions i introduir-les verticalment a qualsevol punt de l’interior.

Aquest sistema permet prescindir de fonamentacions i treballar amb molta més rapidesa en la construcció, i permet produir el Filibertu en un termini màxim de dos mesos des que s’aprova el projecte.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 2014
Data Final
Títol Casa Filibertus
Missió Estudi Previ
Tipologia Obra nova
Emplaçament Les Planes, Sant Cugat del Vallès. Barcelona
Superfície 223,19 m2
Promotors Eva Pérez i Jordi
Pressupost (PEM)
Arquitectes Francesc Pla, Eva Serrats
Col·laboradors Oriol Casso (mestre constructor de fusta), Xavier Mora (arquitecte tècnic), Llorenç Ramos (instal·lacions)

Articles Relacionats