La Floresta,

Espai de divulgació i dinamització del Mercat de Sant Antoni

La nova gran sala del Mercat és una plaça coberta. La seva majestuositat es deu, en part, als pocs elements que la fan possible. La barreja d’aquest essencialisme i la seva dimensió li confereixen una personalitat potentíssima. Haver-la convertit en un lloc de pas en garanteix la seva funcionalitat.

Des del principi es concep aquest espai com una gran sala única, de manera que els diferents muntatges expositius tinguin en la continuïtat de l’espai i en la seva vocació panoràmica els seus arguments.

Associar els elements expositius a les columnes existents permet una gran flexibilitat d’usos i fluxos dins la gran sala, alhora que proposa un llenguatge senzill d’identificació del fet expositiu per a tots els visitants.

 

Exposicions a les columnes

La columna, per la seva dimensió i presència, admet convertir-se en el suport d’instal·lacions lleugeres, siguin pantalles, projectors, altaveus, taulells o altra mena de suports, que fabriquen un entorn de continguts assimilable als entorns i dispositius que s’empren al Mercat.

Els dispositius museogràfics associats a les columnes es retreuen, pleguen o protegeixen quan les activitats així ho demanen. Fet que facilita la transformabilitat de l’espai sense grans operatius.

Es proposa que el llenguatge museogràfic dels dispositius al voltant de les columnes s’adapti als diferents continguts, fugint d’una sistemàtica expositiva més enllà de la que associa columna amb contingut.

 

Història a l’Escarpa

Es proposa una llarga cartel·la de basament per a la Història Gràfica del Mercat a mode d’element de protecció i que busca en el llenguatge dels elements d’un espai públic, resistents, sòlids, la seva expressió.

 

Esdeveniments

Eventualment, s’utilitzarà la instal·lació de cortinatges, recuperant la memòria de l’envolvent del Mercat, com a mecanisme de partició d’algunes activitats.

La columna 1, “Mercats de Barcelona”, i la columna 5, “Del Mercat als Fogons”, articulen les dues entrades des del carrer i es converteixen en dues introduccions possibles a l’espai i a l’exposició. Les columnes 2, 3 –mòbil i associada a aquest conjunt– i 4 contenen els àmbits associats a la idea del mercat com a experiència.

La columna 6 organitza al seu voltant l’aula i l’espai de restauració. La columna 7 es destina al Mercat com a edifici i es vincula a la Història Gràfica com a darrer capítol.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 15/11/2016
Data Final 26/11/2016
Títol Espai de divulgació i dinamització del Mercat de Sant Antoni
Missió Concurs
Tipologia Exposició
Emplaçament Barcelona
Superfície 2,259 m2
Promotor Institut Municipal de Mercats de Barcelona
Pressupost (PEM)
Arquitectes Eva Serrats, Francesc Pla
Col·laboradors Guillem Bigas (projecte)

Articles Relacionats

Museïtzar la vida al carrer

  Barcelona, per fer front a les onades d’immigració que l’han acabat definint, va haver de fer diverses actuacions urbanístiques durant tot el segle passat. Es tractava de crear barris complets amb un mínim d’habitabilitat i serveis per a persones amb pocs recursos. Bon exemple en són les cases barates de Sant Andreu, un barri... Read more »

La dimensió sensorial d’una exposició itinerant

Una exposició, a diferència d’un catàleg editat o d’un loop dins una pantalla líquida, ens emplaça a una experiència sensorial única on som espectadors i, alhora, protagonistes d’un recorregut de descobertes personals. La proposta per a l’exposició de fotografies del I Premi Internacional de Fotografia FCB, ideat per posar en valor i donar visibilitat als... Read more »