La Floresta,

Mercado de futuros

El desallotjament i enderrocament d’una antiga casa, amb tots els seus mobles, la seva abundant biblioteca i el carregament sencer de la seva memòria personal constitueix el punt de partida de “Mercado de futuros”, pel·lícula documental que intenta traçar alguns trets del nou aspecte del món. La càmera treu el cap a la febre del mercat immobiliari, convertit en una fira de l’espectacle i promesa de l’enriquiment o del paradís, als brokers de la inversió financera i als gurus i predicadors de l’èxit i la mitologia empresarial. De fons, queda una mirada sobre la virtualització de l’espai urbà, el desallotjament de la memòria personal i col·lectiva, i la banalització de somnis i desitjos, convertits finalment en pura mercaderia.

Un retrat cinematogràfic sobre el mercat de l’habitatge i la transformació de les ciutats, els seus centres i perifèries i el paisatge com a conseqüència de la febre immobiliària desencadenada a Espanya durant la dècada anterior a la crisi de 2007. Una cerca en la representació cinematogràfica de la nostra ciutat contemporània.

La pel·lícula es va estrenar el 9 d’abril de 2011 al Festival Visions du Réel, en el qual va obtenir el Prix Regard Neuf de l’Etat de Vaud au long métrage de la Compétition Internationale.

Data d'Inici 2007
Data Final 09/04/2011
Títol Mercado de futuros
Missió Producció de llargmetratge
Tipologia Llargmetratge
Emplaçament Barcelona, Madrid
Direcció Mercedes Álvarez
Guió Arturo Redín, Mercedes Álvarez
Producció Ignacio Benedeti, Xosé Zapata, Eva Serrats (Leve Productora & IBCinema)
Durada 113 Min
Format HD CAM – 35 mm
Col·laboradors Alberto Rodríguez (fotografia), Sergio Moure (música), Ricard Casals (mescles), Pablo Gil (muntador), Marisol Nievas i Amanda Villavieja (so), Pere Pueyo, Pablo Gil, Abel Garcia i Lois Patiño (assistents de càmera), Jordi Balló (productor delegat UPF)
Festivals i premis Festival Visions du Réel 2011, Prix Regard Neuf de l'Etat de Vaud au long métrage de la Compétition Internationale. Festival BAFICI 2011, Menció especial del Jurat. Festival de Sevilla 2011, Secció oficial llargmetratges a concurs. L’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, 2011. Cicle “Pioneres del cinema: enfrontar-se al risc”, Cinema Truffaut, Girona, 2014.

Articles Relacionats

Sobre el Laboratori d’habitatge col·lectiu

Trobo moltes coses extraordinàries d’aquest TAP ¹ que, com sabeu, conec en profunditat des de l’última edició. Una de les coses que el fa tan dinàmic i atractiu és que es va reinventant a cada pas.   D’entre algunes de les coses que destaquen és el vostre interès en projectar formes alternatives d’habitatge. Interès creixent que... Read more »