La Floresta,

El bosc habitat: Debat obert sobre models d’habitatge a La Floresta

A La Floresta s’està produint una paradoxa. Per un costat, s’està començant a notar una febre urbanita que es disposa a omplir la muntanya d’exiliats del Co2, mentre molts florestans i florestanes veuen que hauran de marxar del barri perquè no poden pagar el preu de l’habitatge: la gentrificació ha arribat a Collserola, i qui sap si per quedar-se. Per altra banda, mentre els municipis tracten d’esgotar la urbanització de les seves perifèries, el Parc de Collserola va quedant encotillat per cases i, encara més greu, fragmentat. 

Davant de tot això El Consell de Barri de La Floresta es reuneix per trobar alternatives d’habitatge i discutir sobre què vol dir habitar un bosc. Estudiants i professors d’un curs d’habitatge col·lectiu de l’Escola d’Arquitectura del Vallès, dedicat a la recerca de models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge, s’incorporen al debat dels veïns  del barri fent un seguit de propostes d’habitatge alternatiu.En aquest moment sorgeix El Bosc Habitat,un moviment que agrupa tot un seguit d’accions, debats i esdeveniments , que parlen i qüestionen la construcció d’habitatge a La Floresta.

 Ajuntament i veïns, Acompanyats per l’escola d’Arquitectura, enceten un debat que s’estructura en tres punts claus.

– Construcció d’habitatge públic municipal en els solars destinats a habitatge públic disponibles.

-Reubicació de les unitats d’habitatge a d’altres solars

– Altres vies d’accés a l’habitatge.

Paral·lelament a aquestes trobades entre el barri, estudiants i l’Ajuntament, El Bosc Habitates fa veure a partir de xerrades, trobades, accions i esdeveniments:

1. El diumenge 18 de març es va organitzar una passejada pels solars de la propietat municipal destinats a l’habitatge social, valorant els pros i els contres d’unes parcel·les que estan sent objecte de discussió a la Comissió d’Habitatge del Consell de Barri de La Floresta. Els estudiants d’ETSAV van preparar una presentació de cada un dels solars i unes fitxes per deixar-ne constància.

2. El 25 d’Abril, Pedro G. Romero, el comissari de l’exposició “màquines de viure, Flamenc i arquitectura en l’ocupació i la desocupació d’espais”, va fer una visita comentada a l’exposició que es va poder a la Virreina veuredel 23 de febrer al 23 de maig.
“Aquest projecte traça una genealogia històrica de les maneres de situar-se a l’espai modern, l’arquitectura i l’urbanisme, desenvolupades entre la segona meitat del segle XX i avui dia. La nostra època ha fet del viure una forma administrada d’habitar. Cal capgirar aquesta fórmula: fer del viure una forma política d’habitar el món.”
La visita anava dirigida a tots els veïns i veïnes de la Floresta així com als estudiants de l’ESTAV i a totes aquelles persones interessades.

3. El dissabte 12 de maig, es va organitzar l’excursió “Caminar Mirant” amb el Martí Boada, científic, geògraf i especialista en medi ambient i acèrrim defensor de la Natura. La caminada, va anar seguida d’una sessió conduïda pel mateix Martí Boada el dimecres 16 de Maig a la Florestenca com a part de la programació de les “Nits temàtiques” ideades per l’activitat veïnal de La Floresta Ramon Borda. Durant la caminada es van tractar aspectes de l’entorn com per exemple la obsessió que té la naturalesa a perpetuar-se o la convivència entre l’ésser humà i el bosc.

 4. S’està fent un recollida de fotografies de de moments que han passat a La plaça Miquel Ros. La plaça és un espai de trobada, on cada dia nens, adults i avis passen a fer un suc, un cafè o simplement a seure al banc a observar el que passa. Els caps de setmanes està plena de gent, s’hi fan espectacles, concerts i mercats de segona mà. Ara és un dels espais afectats per la urbanització. Per aquest motiu, des de l’estudi Leve, volem construir un àlbum de moments viscuts a la plaça i donar consciència del lloc que està en joc.

5. Es va fer un conveni entre l’escola d’Arquitectura i el Ferrocarils Catalans, per poder convertir temporalment l’estació en un espai expositiu i mostrarel resultat dels diversos debats entre veïns, estudiants i professors amb 13 propostes realitzades pels estudiants d’ETSAV.
Les propostes es poden agrupar en quatre grans grups:- Habitatge a La Plaça: Propostes d’arquitectura i espai públic.
– Habitatge al Parc: Construccions naturalitzades. Propostes d’arquitectura i medi ambient.
– Equipaments habitats: Propostes de Masoveria urbana.
– Polítiques de tractament del 20a10 (Habitatge Unifamiliar). Propostes de tractament comú del parc immobiliari i unifamiliar.

6. El dia 13 de juny es va fer un acte inaugural de l’exposició a l’estació de La Floresta, un espai de pas on molts veïns i veïnes creuen en algun moment del dia i on també hi ha situada l’estació de ferrocarrils. L’exposició es podrà veure fins el dia 16 de juliol.

7. Durant el mes que es va exposar “El Bosc Habitat” es van realitzar diverses visites guiades. A més, els estudiants van obrir un canal on s’expliquen els projectes i recollien comentaris de l’exposició.

8. Durant i havent acabat l’exposició, diferents mitjans com cugat.cat, el cugatenc o la televisió de Sant Cugat van reaccionar amb articles i entrevistes.

 

Tot això és el que s’ha fet fins ara però el debat continua.

 

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici gener 2018
Data Final juliol 2018
Títol El Bosc Habitat
Missió Urbanització participada
Tipologia Urbanització
Emplaçament El bosc habitat: Debat obert sobre models d’habitatge a La Floresta
Promotor Consell de Barri La Floresta, Estudiants i Professors de ETSAV, Ajuntament de Sant Cugat.
Coproductor Consell de Barri La Floresta, Estudiants i Professors de ETSAV, Ajuntament de Sant Cugat.

Articles Relacionats

Decidir col·lectivament la mobilitat d’un barri

  L’any 2013, el barri de La Floresta de Sant Cugat del Vallès va rebre una bona notícia a través del seu consell de districte: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) havia fet una anàlisi per establir uns criteris per a una possible futura pavimentació o urbanització. A la mateixa sessió, el govern santcugatenc va presentar... Read more »

Formular un model de masoveria urbana municipal

Al juliol del 2014 una colla de joves van fer una ocupació reivindicativa de les cases dels mestres de La Floresta, a Sant Cugat del Vallès, un edifici de sis cases de propietat municipal enganxades una a l’altra que estava en desús. La seva reivindicació era aconseguir que aquells habitatges esdevinguessin, amb el suport de... Read more »

Sobre el Laboratori d’habitatge col·lectiu

Trobo moltes coses extraordinàries d’aquest TAP ¹ que, com sabeu, conec en profunditat des de l’última edició. Una de les coses que el fa tan dinàmic i atractiu és que es va reinventant a cada pas.   D’entre algunes de les coses que destaquen és el vostre interès en projectar formes alternatives d’habitatge. Interès creixent que... Read more »

Fomentar el debat veïnal per habitar la muntanya

La Floresta és un barri de muntanya encotillat pel Parc Natural de Collserola i per altres figures de protecció de la natura. Alhora, però, és una zona habitada ben connectada amb Sant Cugat i Barcelona que cada cop rep més persones disposades a residir-hi aprofitant el seu entorn privilegiat i allunyat del trànsit i la... Read more »

La Floresta Parla es reactiva per parlar d’habitatge

A la Floresta s’està produint una paradoxa. Per un costat, s’està començant a notar una febre urbanita que es disposa a omplir la muntanya de xalets, mentre molts florestans i florestanes veuen que hauran de marxar del barri perquè no poden pagar el preu de l’habitatge: la gentrificació ha arribat a les faldes de Collserola,... Read more »

Parlar sobre La Floresta Parla

Haver de parlar de quelcom que tècnicament no existeix et fa haver de prendre algunes determinacions prèvies.   Com si es tractés d’escriure sobre una presència o un fantasma, que es manifesta només des del seu rastre, La Floresta Parla només es pot descriure des dels fets: què va passar? com va passar? per què... Read more »