Xerrada i debat “On ha quedat el Passeig de les Escombres?”

Leve Projects Veïnificació del Moll de la Fusta La Balconada

Setmana de l’Arquitectura. Xerrades i Debats

15/05/2020 – 12:00h.

Esdeveniment obert a tothom,

Enllaç de la connexió: disponible aquí el dia i l’hora indicada

 

Dins de la Setmana de l’Arquitectura, enguany dedicada al litoral de la ciutat, proposem una xerrada i posterior col·loqui on ens preguntem com ha quedat el conegut popularment com a Passeig de les Escombres per obrir-nos a explicar les reflexions que hem fet els darrers anys sobre l’àmbit del Moll de la Fusta.

 

El Passeig de les Escombres

Una antiga fotografia mostra un gran descampat puntuat només per dues fileres d’escarransides palmeres que posen en relació, a costat i costat, el port i la ciutat. L’eixam de personetes borroses evidencia que aquest era un lloc interessant, on anar i on estar. Avui en dia l’espai és allà, disponible, però paradoxalment s’ha convertit en un no-lloc. Una mirada precisa sobre l’espai actual detecta accions possibles per a tornar a gaudir-lo.

 

Sinopsi
Entre 1878 i 1881, a Barcelona, una obra colossal aconseguia dissoldre la muralla i fer aparèixer en el seu lloc una gran esplanada que posava en relació l’univers marítim i el terrestre, el món portuari i el de la ciutat. El concepte de frontera es dissolia i, en el seu lloc apareixia, delimitat per dues fileres de palmeres, un espai intens de relacions -un lloc en si mateix- que, per capil·laritat, va excedir el seu propi àmbit i va contribuir a transformar Barcelona en una Ciutat “de port” i, a la vegada, en un Port “de ciutat”.

 

Avui en dia el contacte ciutat-port és més que mai un terreny de fronteres: de propietats, d’òrgans de gestió, d’interessos. Les restes físiques d’aquell passeig continuen presents però, paradoxalment, està ple de barreres, de límits, de circulacions, de soroll, de contaminació… és un lloc vivencialment impracticable i que fa tant de temps que ens nega la seva apropiació que fins i tot està desapareixent de l’imaginari col·lectiu. Disposem d’un gran no-lloc allà on podríem estar gaudint d’un gran lloc.

 

Una mirada precisa sobre la forma, sobre els agents que hi intervenen i sobre l’encaix d’aquest espai dins la ciutat actual ens permet reconèixer la possibilitat de rescatar del passat aquesta imatge del Passeig de les Escombres, que parla d’un lloc viu, on s’hi podia anar i on s’hi podia estar. No es tracta de fer tabula rasa, de tenir una nova idea transformadora, sinó d’obrir una conversa possibilista sobre la realitat existent, que dissolgui les noves fronteres d’aquest intens i compromès tram del litoral, que té la qualitat de ser, a la vegada, del port i de la ciutat.

 

Organitzador: Leve Projects

 

 

 

Compartir Article: ·

Paraules Relacionades: , ,

Articles Relacionats