La Floresta,

Workshop Shadows

És juliol a Barcelona, les escoles han acabat el curs, les universitats han acabat els exàmens. Fa molta calor. Ombra i fresca són el nostre desig immediat. Ens ve al cap una escena de pel·lícula, segurament l’única escena diürna de la “La Dolce Vita” de Fellini. Aïllats sota l’ombra d’una pèrgola de canyes, enmig del no res –o amb l’espai velat per la forta llum d’estiu– Marcello Mastroianni amb la seva màquina d’escriure manté una conversa amb la jove Valeria Ciangottini. L’ombra de les canyes banya tota la seqüència, que és una conversa entre la nena i l’adult.

L’Escola Isabel de Villena no ha tancat del tot. Un casal d’estiu conviu amb uns treballadors que fan manteniment. El pati està completament orientat a sud i unes estructures mig obsoletes donen a entendre que ja s’han intentat diverses solucions per a protegir-lo del sol. A l’ETSAB, han començat els cursos d’estiu.

Proposem un Workshop experimental: un taller mixt per a nens d’infantil i primària i estudiants d’arquitectura, per al disseny i realització de sistemes d’ombra als patis de les escoles. En base a aquesta “necessitat arquitectònica” de fer habitable a l’estiu l’espai de joc exterior de les escoles, proposem als universitaris que desenvolupin sistemes de creació d’ombra i, per tant, de fresca, que puguin ser executats amb la participació dels nens i les nenes de les escoles.

Els responsables de l’”Agenda 21 Escolar” i del “Consorci d’Educació de Barcelona” estan interessats en la realització d’aquesta experiència pilot de cara a desenvolupar-la en un futur de manera més extensa als patis de les escoles de la ciutat. La necessitat d’ombra als patis quan arriba l’estiu és un problema que cal solucionar pels tècnics de l’“Àrea d’Instal·lacions Escolars” però que podria esdevenir un projecte pedagògic per desenvolupar en el futur per les mateixes escoles amb la participació dels nens i nenes.

 

Crònica del Workshop

Els nens visiten la Universitat. En Dani Freixes, abillat amb el seu “ombret”, projecta pel·lícules fetes amb ombres xineses. Mai s’havien fet tantes tonteries ni sentit tantes rialles a la sala d’actes de l’ETSAB! Els entorns de l’edifici Coderch es converteixen ràpidament en un improvisat sorral.

A les sessions universitàries, s’aprofundeix “en abstracte” sobre les possibilitats de l’espai definit per l’ombra: el pla amb ombra és dinàmic i variant al llarg del dia; el material emprat pot afegir complexitat a l’ombra i crear un joc d’intermitències de llum i el so pot participar en la sensació de benestar que ens remet a l’ombra. Per sobre de tot es tracta d’un taller basat en el treball d’equip i on la major part del grup té entre 3 i 9 anys. Són estructures mentals i capacitats físiques molt diverses, cal tenir ganes de treure el major profit possible de les virtuts de cadascú i que el projecte se n’enriqueixi.

Els grans visiten l’Isabel de Villena per conèixer l’emplaçament i per discutir amb els nens sobre com els agradaria que fos aquesta zona d’ombra i, sobretot, valorar amb ells les possibilitats reals de construir les idees que ràpidament han imaginat en un improvisat brainstorming col·lectiu.

Durant tres dies construïm els quatre projectes acordats. Els nens ens sorprenen per la seva rapidesa en la comprensió i execució i per la plàstica que desprèn el material que produeixen.

Finalment, al pati de l’Isabel de Villena és “de nit”, és “un arbre amb fulles”, és “el fons del mar” i és ple de les “siluetes” dels seus cossos que es desplacen per terra i parets. Segurament, les ombres que vàrem produir han estat més efímeres del que el taller es proposava en un començament, però l’experiència és la d’haver construït un espai millor.

Llegir MésLlegir Menys
Data inici 5/7/2010
Data final 16/7/2010
Títol Workshop Shadows
Missió Projecte
Tipologia Docència
Emplaçament Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Escola Isabel de Villena (Esplugues de Llobregat)
Promotor Associació "Què és A?" Educació per a nens i joves
Coordinadora Eva Serrats
Professora Mariona Benedito
Professors convidats Dani Freixes amb “Sopa d’ombres”, Carles Muro, Ton Salvadó amb “Ombra, silenci de llum”, Josep Bohigas, Francesc Pla, Bet Cantallops, Jorge Raedó
Col·laboradors Escola d’Arquitectura de Barcelona, Escola Isabel de Villena

Articles Relacionats

Workshop conjunt entre universitaris i escolars

  La necessitat d’ombra als patis de les escoles quan arriba l’estiu és un problema a solucionar pels tècnics de l’àrea d’Instal·lacions Escolars que podria arribar a esdevenir un projecte pedagògic a desenvolupar en el futur dins les mateixes escoles.     En base a la necessitat arquitectònica de fer habitable l’espai de joc exterior... Read more »

Una pregunta difícil adreçada als infants

“Què és Arquitectura?” vol apropar l’Arquitectura als infants, nens i nenes, despertant-los la curiositat pel seu entorn espacial, tectònic i urbanístic. L’arquitectura com a construcció de llenguatge pot ser útil en un moment formatiu en què el llenguatge esdevé l’eina per relacionar-se amb el món i per accedir més endavant a l’abstracció.   El projecte... Read more »

Una escoleta, en un pavelló, al bell mig d’un pati d’illa

  La reforma de l’edifici Montoya no és únicament una resposta a un creixement o a una necessària adequació i optimització dels espais. L’oportunitat Montoya ha de permetre fer explícit un nou ideari i un canvi de paradigma arquitectònic que anirà, mica en mica, implicant tota l’escola.   L’edifici Montoya ofereix unes condicions immillorables per... Read more »