Una exposició pensada per als autòctons

Jordi Pascual Exposició temporal a Menorca “L’Illa per Descobrir”

Menorca és Reserva de la Biosfera des de fa dues dècades però ara l’administració ha decidit donar un impuls al concepte entenent que no només respon als valors naturals sinó a la implicació de tots els actors del territori. Leve Projects ha estat l’encarregada de preparar una exposició itinerant pensada per ser consultada pels propis menorquins. Per això s’ha optat per tres capses desplegables que creen els tres estands que conformen l’exposició.

 

El primer dels blocs està creat per una maqueta de l’illa però que, enlloc de representar la seva geografia, juga amb capes que contenen continguts. D’aquesta manera, en funció del nivell es pot trobar una cronologia històrica, una explicació demogràfica, el paper del mar en la quotidianitat dels seus habitants, els recursos naturals existents… A dalt de tot, està coronada amb gràfics tridimensionals. Es fa, per tant, una explicació física i demogràfica de Menorca.

 

Per entrar en la matèria de la biosfera, s’ha editat especialment per a l’ocasió un document en forma de diari en paper on s’explica el concepte, història i sentit de ser reserva. És un element que busca superar l’exposició ja que està pensat perquè el visitant se’l pugui emportar a casa. És l’element d’un segon estand que, en forma de quiosc, permet aprofundir en l’element central de la mostra.

L’exposició clou amb un tercer estand que té forma d’expositor de postals gran on es barregen postals actuals amb d’altres creades per a l’ocasió, d’elements que no apareixen a les postals com benzineres, escorxadors… i d’altres que criden al futur. De fet, aquest darrer element pretén buscar la reflexió no només de què significa ser reserva de la biosfera sinó també buscar una mirada simultània de cara al futur de tots els habitants de Menorca. Aquest darrer element es complementa amb una taula amb papers perquè els visitants deixin reflexions sobre el futur de l’illa.

Amb només tres elements fàcilment desmuntables i que juguen amb la lògica de la capsa viatgera d’expedició, s’intenta fer un repàs a tres conceptes bàsics: la realitat de l’illa, què implica ser reserva de la biosfera i quins futurs i escenaris es presenten per actuar i intervenir.

Compartir Article: ·

Paraules Relacionades: , , , ,

Articles Relacionats