La Floresta,

Arquitectura de la coexistència

Per a un Congrés sobre Habitatge Col·lectiu Sostenible, tractant-se d’un concepte que s’ha acotat adjectivant agregativament i essent nosaltres un equip que treballa des del projecte, proposem una aportació des de la descripció de casos concrets: projectes que ens han portat a plantejar-nos com podrien ser avui en dia els llocs per a la vida col·lectiva.

En primer lloc, presentem tres projectes més o menys simultanis que han abordat per separat una mirada sobre l’habitatge, la col·lectivitat i la sostenibilitat. L’objectiu és començar fent una traducció dels termes que ens permeti abordar el tema des del nostre propi vocabulari, és a dir, el que sorgeix formulant i desenvolupant enunciats, que són desitjos que busquen la manera de convertir-se en realitats.

En segon lloc, tres projectes d’arquitectura d’habitatge col·lectiu sostenible, desenvolupats des de l’activisme, la docència i l’encàrrec professional, respectivament.

Després de repassar aquests tres conceptes, Habitatge + Col·lectiu + Sostenible, entenem que del que estem parlant és de “viure junts sota un mateix món”. Parlem, doncs, de l’Arquitectura de la Convivència Domèstica, entre la persona i amb el medi.

Hem viscut en col·lectivitat des de sempre, en coves, cases, poblats, formant barris i ciutats sense existència ni necessitat de cap projecte. Només les comunitats molt concretes, com les religioses, vivien col·lectivament sota un model arquitectònic de convivència. Fins a arribar la industrialització i la necessitat d’allotjar molta gent, amb pocs recursos i temps escàs.

Amb això, hem viscut el debat sobre el tractament dels espais semipúblics, la variabilitat de tipologies, l’adaptabilitat en el temps, el caràcter que, per la seva dimensió arquitectònica, infereix l’habitatge a la ciutat. Però l’habitatge col·lectiu, com a projecte arquitectònic de vida en col·lectivitat, consisteix en el disseny d’unes condicions per a la convivència.

Llegir MésLlegir Menys
Data d'Inici 16/04/2018
Data Final 18/04/2018
Títol Arquitectura de la coexistència
Missió Conferència
Tipologia Congrés
Emplaçament Guadalajara, Mèxic
Promotor III Congreso Internacional de Vivienda Colectiva Sostenible Guadalajara
Arquitectes Eva Serrats, Francesc Pla

Articles Relacionats

Entrevista a Francesc Pla i Daniel Cid sobre el projecte Hoteless

Qui sou? M’expliqueu breument alguna cosa del vostre passat per contextualitzar la història?   Som un equip combinat que s’aproxima al projecte tant des de l’arquitectura com des de les anomenades ciències socials.   En el meu cas –Francesc Pla– assisteixo a aquesta aventura com a arquitecte i docent. Amb el Daniel hem vist créixer... Read more »

Dissenyar una prova d’àpat sostenible

Què caldria perquè un àpat fos totalment sostenible? Quants actors? D’on s’aconseguirien els aliments? Quina coordinació? Quin transport? I si l’àpat aspirés a arribar a 900 persones? En un món en què el consum està sotmès a lògiques que s’escapen dels usuaris, aconseguir trencar la dinàmica general per fer un dinar totalment sostenible sona impossible,... Read more »

Jornades d’Arquitectura Cooperativa

Davant la creixent voluntat d’una part de la ciutadania de formar part dels processos de transformació de la ciutat, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va acollir, a través del “Programa de millora de la competitivitat” del Pla Impulsa, unes Jornades centrades en el paper actiu de l’arquitecte dins els processos participatius i en les eines... Read more »

Llocs per a la Convivència

Per a un Congrés sobre Habitatge Col·lectiu Sostenible, tractant-se d’un concepte que s’ha acotat adjectivant agregativament i essent nosaltres un equip que treballa des del projecte, proposem una aportació des de la descripció de casos concrets: projectes que ens han portat a plantejar-nos com podrien ser avui en dia els llocs per a la vida... Read more »

Leve presenta “Arquitectura de la coexistència” a Guadalajara, Mèxic

El Congreso Internacional de Vivienda Colectiva Sostenible és un esdeveniment rotatori que s’organitza cada dos anys al voltant del tema de l’Habitatge Col·lectiu Sostenible. Aquesta iniciativa, duta a terme per primera vegada el 2014 a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) en el marc de la 10ª edició del Màster Laboratori de l’Habitatge Sostenible del... Read more »