SEGUINT EL PEIX

Amunt persianes

Triar un emplaçament i fer l’aixecament

El Pla de Barris és un programa extraordinari per als barris més desfavorits de Barcelona, amb el qual es vol revertir les desigualtats mitjançant l’aplicació de noves polítiques públiques; implicant als i les ciutadanes en el desenvolupament de projectes dinamitzadors dels seus barris i amb un pressupost assignat extraordinari i intensiu durant un temps acotat.

Dins del programa de Pla de Barris, l’Ajuntament de Barcelona ha adquirit recentment 38 locals en planta baixa per tota la ciutat per impulsar un Programa d’Activació. Aquests programes estan a disposició d’iniciatives culturals i d’economia de social. Seran la base del nostre treball.

El lloc on desenvolupareu els vostres projecte serà en un d’aquests locals en planta baixa.

De manera coordinada, cada equip temàtic escollirà un local, pots trobar totes els locals a la pàgina web del Programa d’Activació (en breu la penjarem).

Els locals estan dispersos per tota la ciutat, estaria bé escollir-ne un que estigui dins del Pla de Barris. En aquesta pàgina web trobareu el mapa del Pla de Barris i informació de cada un dels barris.

Vosaltres treballareu en una ubicació específica, però és important tenir sempre al cap la idea de xarxa. El local en planta baixa dissenyat formarà part d’una xarxa de cantines, dormitoris o rebotigues disperses per tota la ciutat. En altres paraules, els casos estudi específics indicaran també les condicions que els altres locals haurien de tenir en un futur – per exemple, la distància entre ells, la visibilitat, la presència a la ciutat, la forma geomètrica, la superfície interior, etc.

El treball de l’aixecament, demana d’ubicar la proposta en un lloc concret, analitzar l’entorn social i els serveis i equipaments que es puguin considerar complementaris. Cal posar en valor la idea de barri, de proximitat, de catalitzador social. De manera que el local, el seu entorn, els seus veïns, els elements de proximitat que creieu oportuns de convertir en rellevants, passin a formar part del paisatge on es pot produir el vostre futur projecte i saber-los plasmar en la lamina de l’aixecament.

Eventualment es podrà coordinar alguna visita dins el local, però la logística serà complicada. En aquest sentit, la fitxa que l’Ajuntament ha preparat, dona molta informació per fer aquesta arrencada.

Els companys locals son un primer referent per tots aquells que no conegueu la ciutat. Ells us explicaran les característiques de cada barri. Aquí importa molt el vostre diàleg.
Altre webs que poden ser d’interès, complementaries a la web de Pla de Barris:
Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Ajuntament de Barcelona
Homeless People de Fundació Arrels